Volgens de Wet toekomst pensioenen moet iedere pensioenregeling in Nederland voor 1 januari 2028 zijn overgezet naar een beschikbare premieregeling. In mei werd door de vakbonden en KPN een akkoord bereikt over een nieuwe regeling bereikt. Na meerdere communicatie-uitingen konden onze leden in juli hen stem uitbrengen over het bereikte akkoord. Na telling van de stemmen bleek 79% van de stemmers vóór de nieuwe regeling te hebben gestemd en 21% tegen. De redenen voor de tegenstemmen waren divers. Een aantal stemmers was van oordeel dat voor de flexibele pensioenregeling, in plaats van de solidaire pensioenregeling had moeten worden gekozen (zie hieronder).
Met dat akkoord is tussen vakbonden en KPN is de nieuwe pensioenregeling nog geen feit. Het tussen de vakbonden en KPN bereikte onderhandelingsresultaat over de nieuwe pensioenregeling is uitgewerkt in een zogenoemd (concept) transitieplan. Het transitieplan vormt de basis voor de overstap naar de nieuwe pensioenregeling. Alle keuzes, overwegingen en berekeningen die ten grondslag liggen aan de transitie naar de nieuwe pensioenregeling moeten daarin worden uitgewerkt. Na de positieve ledenraadpleging is door KPN en de vakbonden de afgelopen maanden hard gewerkt om te komen tot het definitieve transitieplan. En dat heeft nog de nodige tijd gevergd. Uiteindelijk is het definitieve transitieplan tot stand gekomen en door de vakbonden en KPN ondertekend op 13 december jl.. Daarmee is een belangrijke stap gezet naar de overgang naar de nieuwe pensioenregeling, maar ook nu is er nog geen sprake van de nieuwe regeling.
De volgende stap is namelijk dat KPN en vakbonden het definitieve transitieplan aanbieden aan het Pensioenfonds KPN met het verzoek om te beoordelen of de nieuwe pensioenregeling evenwichtig en uitvoerbaar is. Voordat het bestuur van het KPN pensioenfonds daarover kan besluiten zal ook de toezichthouder, De Nederlandsche Bank (DNB) nog een toetsing moeten uitvoeren op het transitieplan. Een dergelijk toetsing is geen sinecure, zo blijkt wel uit berichten over andere pensioenfondsen die in de media verschijnen. Nadat DNB een verklaring van ‘geen bezwaar’ heeft afgegeven kan de nieuwe pensioenregeling pas worden ingevoerd en kan het huidige collectieve vermogen van het pensioenfonds op basis van de in het transitieplan afgesproken regels worden verdeeld in individuele pensioenpotjes van de deelnemers. Dat is een enorme operatie, waarbij vooral pensioenuitvoerder TKP een belangrijke rol speelt.
Aanvankelijk was het voornemen om met ingang van 1 januari 2026 over te stappen naar de nieuwe pensioenregeling. Hoewel het pensioenfonds en uitvoerder TKP het afgelopen jaar al hard hebben gewerkt om dat te realiseren gaat dat helaas niet lukken. Door het bestuur van het pensioenfonds is enkele maanden geleden al besloten dat de datum van 1 januari 2026 niet haalbaar is. Dat komt vooral door de complexiteit van de IT-oplossingen die nodig zijn voor de overgang van de ingewikkelde huidige pensioenregeling van KPN naar de nieuwe regeling. Er is nog geen nieuwe implementatiedatum vastgesteld. Daarvoor is ook nog tijd beschikbaar, de nieuwe pensioenregeling moet volgens de wet uiterlijk op 1 januari 2028 zijn ingegaan.
Hoe staat het met andere pensioenfondsen?
Op dit moment zijn er zo’n 150 pensioenfondsen in Nederland. Een aantal jaren geleden waren er dat nog aanzienlijk meer. De daling van het aantal pensioenfondsen is een gevolg van strengere regelgeving aan de besturen, complexiteit en een grotere behoefte aan financiële stabiliteit. Door schaalvergroting wordt ook op kosten bespaard. Op 1 januari 2025 maken (pas) drie pensioenfondsen de overstap over naar de nieuwe pensioenregeling. De transitie van alle andere fondsen laat nog op zich wachten. Naar verwachten maken de meeste fondsen pas de overstap na 2026.
We houden jullie ook de komende tijd vanzelfsprekend op de hoogte over de ontwikkelingen rond de transitie van de KPN pensioenregeling