Onafhankelijk behartiger van werknemersbelangen

Qlix bereikt onderhandelingsresultaat over nieuwe cao Facilitaire Contactcenters.

15 oktober 2024

De cao voor de Facilitaire Contactcenters voor het jaar 2024 loopt af op 31 december aanstaande. De afgelopen weken voerden de vakbonden FNV, CNV en Qlix overleg met de Werkgeversvereniging Facilitaire Contactcenters (WFC) over een nieuwe cao. Na enkele voorbesprekingen, eerder dit jaar, startten de onderhandelingen op 18 september jl..

Inzet Qlix

De inzet van Qlix voor de nieuwe cao was als volgt: (beknopt weergegeven):

  • Verhoging van de salarissen per 1 januari 2025 met 6%;
  • Handhaving van tenminste drie niveaus van klantadviseur;
  • Herinvoering van de mogelijkheid om individuele medewerkers op basis van hun beoordeling extra te belonen (‘PA-verhoging’);
  • De verhoging van de salarissen zal in de toekomst zodanig moeten zijn dat gepaste afstand gewaarborgd is en blijft met het geldende wettelijk minimum uurloon (WML). Ter informatie: het WML bedraagt per 1 januari 2025 € 14,05 per uur. Het WML wordt ieder jaar op 1 januari en op 1 juli door de overheid aangepast;
  • Pensioenregeling verbeteren, de huidige minimumpremie de komende jaren stapsgewijs verhogen van 5,3% naar 15%, waarbij de werknemer voor maximaal 1/3e aan de premie bijdraagt. De werkgever draagt dan 2/3e deel van de premie;
  • De functie van direct-leidinggevende onder de werkingssfeer van de cao WFC brengen;
  • Meer aandacht voor de arbeidsomstandigheden in contactcenters.

Het resultaat van de onderhandelingen

De afgelopen weken vond constructief overleg plaats tussen de vakbonden en de WFC. De besprekingen werden door alle partijen goed voorbereid en verliepen efficiënt en effectief. Maandag 14 oktober 2024 werd er overeenstemming tussen partijen bereikt over navolgende onderwerpen:

  • De nieuwe cao krijgt een looptijd van 3 jaar, van 1 januari 2025 tot en met 1 januari 2028;
  • Gedurende die periode worden de salarissen van de medewerkers die onder de cao vallen als volgt collectief aangepast.
    • Verhoging per 1 januari 2025 3,75% boven op het wettelijk minimum uurloon van 1 januari 2025
      (WML-stijging = 2,75% tot 14,06 + 3,5% = 14,58)
    • Basisverhoging per 1 januari 2026: 3,85% boven op het wettelijk minimum uurloon van 1 januari 2026
    • Verhoging per 1 januari 2027: 3,95% boven op het wettelijk minimum uurloon van 1 januari 2027
  • Dat betekent dus dat de komende jaren het op 1 januari geldende wettelijk minimumloon op basis van deze cao-afspraak per diezelfde 1 januari wordt verhoogd met bovengenoemde percentages van respectievelijk 3,75, 3,85 en 3,95%.
  • Er blijven drie niveaus (Levels) klantadviseur in de cao (Levels 1, 2 en 3);
  • Er komt een beoordelingssystematiek in de cao. Als gevolg daarvan kunnen de individuele medewerkers naast de collectieve verhoging ook weer een individuele salarisverhoging tot maximaal 1,3% extra krijgen. Het verhogingspercentage wordt vastgesteld op basis van de beoordeling van de medewerker. Ook de toekenning daarvan vindt ieder jaar plaats op 1 januari, voor de eerste maal op 1 januari 2026 over de beoordeling van de medewerker over 2025;
  • Tijdens de looptijd van de nieuwe cao wordt gestart met het afbouwen van de jeugdlonen in de cao. Het streven van de vakbonden is dat ook jeugdige medewerkers worden betaald volgens de normale uurlonen die gelden voor iemand van 21 jaar of ouder;
  • Twee jaar geleden is een pensioenregeling ingevoerd in de cao. De premie daarvan bedraagt 5,3% van het pensioengevend salaris, de kosten worden nu volledig gedragen door de werkgever. Je bouwt dus al een bescheiden oudedagsvoorziening op, naast de AOW die je later van de overheid ontvangt. Tijdens de looptijd van de nieuwe cao zal de pensioenpremie voor jouw oudedagsvoorziening stapsgewijs worden verhoogd tot 10,2%, waarvan jij als werknemer uiteindelijk een 1/3e deel betaalt en de werkgever 2/3e derde deel. Het streven van partijen is om de pensioenpremie na het jaar 2027 verder door te laten ontwikkelen tot zo’n 14%.
  • De thuiswerkvergoeding wordt vastgesteld volgens het fiscaal maximum (verhoogd met 2,13%).
  • De functie van direct-leidinggevende wordt onder de werkingssfeer van de cao gebracht. Het minimum-cao salaris voor de direct-leidinggevende is de komende drie jaar ten minste 10% hoger dan dat van de  klantadviseur. Er zijn ook drie levels voor de direct-leidinggevende.
  • Er worden in de cao afspraken op hoofdlijnen gemaakt over goede arbeidsomstandigheden en veiligheid op de werkplek voor de branche. De uitvoering daarvan zal in de contactcenters zelf gaan plaatsvinden, voor zover dat nog geen aandacht heeft gehad.
  • Het streven van de WFC en de vakbonden is om de nieuwe cao door de minister van Sociale zaken algemeen verbindend te laten verklaren. Dat betekent dat ook werkgevers in de branche van de facilitaire contactcenters die géén lid zijn van de WFC verplicht zijn hun medewerkers te belonen volgens de cao Facilitaire Contactcenters. 
  • Er wordt een Code verantwoord marktgedrag opgesteld. Deze gaat gedeeltelijk ook over de positie van de medewerkers, bijvoorbeeld met de intentie om medewerkers zich meer te laten ontwikkelen, met uitgangspunten voor een veilige en gezonde werkplek en met het streven naar goede informatie voor de medewerkers en een goede begeleiding van de medewerker door de leidinggevende en met de intentie om loopbaanontwikkeling te bevorderen.

Wil je de volledige tekst van het onderhandelingsresultaat lezen, klik dan hier.

Bestuur Qlix: positief over het resultaat!

Het bestuur van Qlix heeft de behaalde resultaten afgewogen tegen de inzet van Qlix. Vastgesteld is dat de meeste doelstellingen die Qlix had voorgesteld, tijdens de onderhandelingen zijn behaald. Het  bovenstaande pakket met afspraken zal door Qlix daarom met een positief advies aan de leden ter stemming worden voorgelegd.

De leden van Qlix, werkzaam in een facilitair callcenter kunnen tot en met vrijdag 25 oktober 2024 hun stem uitbrengen over het behaalde resultaat. Ben je als lid van Qlix werkzaam zijn bij een facilitair contactcenter, laat ons dan uiterlijk vrijdag 25 oktober 2025 via de mail info@qlix.nl aan ons weten wat je van de uitkomst van de onderhandelingen vindt. Wij zullen jullie kort na de sluitingstermijn van het uitbrengen van de stemmen informeren over de uitkomst van de ledenraadpleging bij Qlix en bij de andere vakbonden.

Tot zover het nieuws over het bereikte resultaat van de onderhandelingen over de cao Facilitaire Contactcenters.

Wordt vervolgd!
Het bestuur van Qlix.

Wat is een facilitair contactcenter?

Een facilitair contactcenter is een externe dienstverlener waaraan bedrijven en instellingen het aannemen en verwerken van hun klantcontacten uitbesteden. Een facilitair contactcenter zorgt voor een professionele interactie tussen die bedrijven en instellingen en hun doelgroepen. Een facilitair contactcenter is dus een externe dienst die wordt ingehuurd om het inkomend en/of uitgaand verkeer met klanten te verzorgen. Van telefonische gesprekken en e-mailbeheer, tot chat en social media interacties, de contactcenters zorgen voor een breed scala aan communicatiediensten via alle mogelijke kanalen. Facilitaire contactcenters beschikken over deskundige medewerkers en de nieuwste technologie, om klantvragen efficiënt te behandelen. Heel veel grote bedrijven en de overheid maken structureel gebruik van facilitaire contactcenters.

Qlix onderhandelt met de Werkgeversvereniging Facilitaire Contactcenter (WFC) over de cao Facilitaire Contactcenters. Lid van WFC zijn de bedrijven Concentrix, Conduent, Continuum, Custom Connect, DIRECT Klantcontact, ETB Support Solutions, Majorel, Sitel, Soleo, TCMS BPO International BV, Teleperformance, Transcom, Vanad Group, WEngage en Yource. Ben je werkzaam bij één van deze contactcenters, dan val je onder de cao Facilitaire Contactcenters.

Cancel