Onafhankelijk behartiger van werknemersbelangen

Flinke stijging aantal reorganisaties

06 maart 2024

Volgens het UWV zijn werkgevers steeds vaker genoodzaakt ontslagrondes door te voeren. Het aantal reorganisaties zit volgens informatie van het UWV inmiddels weer op het niveau van voor de coronacrisis.

Volgens de Rabobank zijn de ontslagrondes vooral te wijten aan de gestegen kosten voor werkgevers en het afkoelen van de economie. Volgens de Rabobank draaide de economie de afgelopen jaren zeer goed. Nederland kwam uit de lockdown, we zijn veel meer gaan uitgeven. Daar kwam bij dat de werkloosheid laag was en het personeelstekort groot.  Maar de rentes en de lonen liggen inmiddels een stuk hoger, hierdoor zijn werkgevers meer geld kwijt aan leningen en personeel. De verwachting van de Rabobank is dan ook dat de werkloosheid in 2024 wat oploopt en gemiddeld rond de 4 procent zal gaan uitkomen. Maar dat is historisch gezien nog steeds laag, aldus de Rabobank.

Er worden ook meer faillissementen en uitkeringen geteld. Het aantal faillissementen is in 2023 zelfs met 52 procent toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorig jaar 3271 bedrijven failliet verklaard. De trend van het aantal faillissementen is volgens het CBS al ruim een jaar stijgend.

Het UWV signaleert een stijging van het aantal uitkeringen. Het UWV kreeg in 2023 188 meldingen binnen van bedrijven die meer dan 20 mensen in een regio wilden ontslaan. Dat is ten opzichte van 2022 een grote stijging. Toen was het een historisch klein aantal, namelijk 128. Het UWV verwacht dat het aantal mensen met een uitkering omhooggaat. Dit omdat men er momenteel iets langer over doet om een nieuwe baan te vinden. Maar het UWV wordt nog niet nerveus, de arbeidsmarkt blijft krap, veel medewerkers vinden snel een andere baan en werkgevers zullen veel moeite blijven doen om hun gewaardeerde krachten te behouden.

Cancel