Onafhankelijk behartiger van werknemersbelangen

Maak kennis met...

09 augustus 2023

Michel Boers werkzaam bij KPN, bestuurslid en cao onderhandelaar.

Even voorstellen

Ik ben Michel Boers, 52 jaar, getrouwd met Giselinde en samen proberen we 3 kinderen op te voeden. Milan van 17, Thomas van 13 en Ilse van 11. Komend jaar zitten ze allemaal op de middelbare school dus er wordt hier thuis flink gepuberd.

Buiten je werk bij de vakbond; wat zijn je hobby's of intereses?

Als er naast het opvoeden en huishouden nog tijd over is, dan loop ik een paar keer per week hard, maak ik meubels of kijk ik door een telescoop naar de sterren. TV kijken doe ik nauwelijks, dat scheelt veel in de beschikbare tijd voor mijn hobby’s.

Wat is jouw functie binnen de vakbond en welke verantwoordelijkheden horen hier bij?

Ik werk sinds 1996 bij KPN en heb daar vele functie gehad. KPN is (nog steeds) een groot bedrijf met alle voor en nadelen die daar bij horen. Voor mij tellen de voordelen veel zwaarder, ik heb in die jaren veel kunnen leren en kansen gehad. Al vele jaren ben ik consultant of architect, ik hou er van om klantvragen te vertalen naar techniek.

In op de eerste afdelingen waar ik werkte was al snel sprake van een reorganisatie, waarna ik al snel op een andere afdeling aan het werk kon, maar mijn was al snel duidelijk dat ik beter lid kon worden van een vakbond. Ik vond (en vind) dat de relatie tussen werknemer en werkgever alleen in balans kan zijn wanneer de werknemer zich verenigd. Ik heb destijds voor Qlix gekozen vanwege de kleine en platte organisatie.

In het bestuur van Qlix ben ik algemeen lid en ben ik medeonderhandelaar aan de CAO tafel naast onze bestuurder Ron Harmsen. Ik vind dat een prachtige rol om in te vullen, ik vind arbeidsvoorwaarden erg interessant en weet er behoorlijk wat vanaf. Collega’s weten mij te vinden wanneer zij hier vragen over hebben. Ik doe dit nu twee jaar en kijk uit naar de volgende onderhandelingen waar de voorbereidingen na de vakantie weer zullen starten.

Wat is volgens jou het belangrijkste voordeel voor leden om lid te worden van Qlix?

Ik schreef het hier boven al, lid zijn van aan vakbond is essentieel voor de balans tussen de werknemer en de werkgever. De belangen van de werknemer en werkgever overlappen elkaar behoorlijk, maar daar waar de verschillen zijn is ondersteuning van een vakbond noodzakelijk. Zij hebben de kennis en kunde om zowel individuele of collectieve belangen te vertegenwoordigen. Een bond, met de leden, vergroten je netwerk waardoor je jezelf beter kan (laten) vertegenwoordigen wanneer er belangenconflicten zijn tussen jou en het bedrijf.

Waar ligt volgens jou de prioriteit voor de vakbond de komende periode?

Ondanks dat het aantal leden van vakbonden mee gaan in de algemene trend dat mensen zich minder willen binden blijven bonden noodzakelijk om de redenen die ik hierboven geschreven heb. Als bond moeten we dus de boodschap uit blijven dragen waarom wij ooit zijn opgericht en tot op de dag van vandaag noodzakelijk zijn. Met als doel om meer leden te werven én te behouden.

Wat wil je de leden van Qlix meegeven?

Ik wil onze leden vragen of zij zich ook in willen zetten voor leden die dat nodig hebben. Dat kan als kader- of bestuurslid, maar dat kan zeker ook als regulier lid. Een vereniging als Qlix draait op vrijwilligers die zich inzetten voor de belangen van onze leden. Niet iedereen kan dit (altijd) voor zich zelf of zoekt alleen maar bevestiging, het hoeft niet veel tijd te kosten. Mijn ervaring is dat de leden die ik geholpen hebben het fijn vinden wanneer er iemand naast hun staat die luistert en mee gedacht heeft en de uitkomst van bijvoorbeeld een belangenconflict is daaraan ondergeschikt.

Cancel