Onafhankelijk behartiger van werknemersbelangen

Peter Broumels is met pensioen!

19 maart 2019
AlgemeenKPN

Een terugblik op de technologische innovatie en de culturele revolutie van de afgelopen veertig jaar vanuit een KPN-werknemer gezien!

Peter Broumels, bestuurslid van Qlix is met pensioen gegaan. Na vier decennia bij KPN (en voorlopers) gaat hij genieten van zijn vrije tijd en blijft hij bestuurslid voor Qlix. Aan het begin van zijn loopbaan had hij niet kunnen bevroeden dat hij een bijdrage ging leveren aan twee zeer bepalende ontwikkelingen in onze maatschappij. De technologische innovatie en de culturele revolutie. Peter blikt terug op deze ontwikkelingen in dit artikel. 
“Tijdens mijn studie werd al overgeschakeld van de zogenaamde buizen technologie naar de transistor. Vervolgens heb ik de Wet van Moore werkelijkheid zien worden toen ik kort daarna werkzaam werd bij het toenmalige PTT. In een hoog tempo werden de oude technieken vervangen door nieuwe. Analoog werd digitaal, koper werd glas. De exponentiële groei aan snelheid en de groei van internet en mobiele communicatie overtrof steeds weer elke raming. De naam veranderde naar KPN. En vervolgens leidde de komst van de smartphone tot verandering in de traditionele bedrijfsprocessen en maakte informatie altijd en overal beschikbaar.
Parallel aan deze technologische innovatie liep de culturele revolutie. In 1978 paste Cor Wit directeur-generaal der PTT al de PTT-Governance aan om te werken met zelfsturende teams, kantoortuinen en automatisering van processen. Individuele vrijheid, een grote nadruk op zelfontplooiing, de bevrijding uit de traditionele banden en niet meer als vanzelfsprekend ervaren en aanvaarden van de traditionele opvattingen en zekerheden werden onderdeel van mijn werk. 
Voor mij als jonge commercieel ondernemer paste deze culturele vernieuwing als een maatwerk pak. Het ambtelijk staatsbedrijf mee helpen om te vormen tot een commerciële onderneming was fantastisch, vooral onder de zeer stimulerende bestuursvoorzitter Ben Verwaayen, onder zijn leiding is in de periode 1987-1997 PTT Telecom omgevormd van een ambtelijk staatsbedrijf tot een succesvolle, commerciële onderneming.
Uiteindelijk maakt deze culturele revolutie in combinatie met technologische innovatie dat de macht is aan het verschuiven. Inmiddels zelfs sterk in verval is. De wereld is voor de Start-ups, steeds minder voor de Corporates. En wederom staan we aan de vooravond van bijzondere technologische innovaties. We slagen er steeds beter in om de bouwstenen van de natuur in te passen in onze technologische ontwikkelingen; we vragen en we willen meer disruptieve en integrale systematische oplossingen.
Echter, dezelfde combinatie van revolutie en innovatie zet ons ook op achterstand, namelijk om te komen tot oplossingen is samenwerking essentieel en in deze 42 jaar heb ik mogen ervaren dat mensen laten samenwerken het aller moeilijkst blijkt, ongeacht de methoden, technieken en ondersteunende technologieën die daarvoor bedacht zijn. Vertrouwen in elkaar door eerst te beginnen met luisteren is de essentie voor samenwerking, zonder vertrouwen geen ‘license to operate’. De opkomst van de Semler filosofie! Daar over later meer.
Ik ben KPN dankbaar voor het vertrouwen om mijzelf als individu in vrijheid te hebben kunnen ontwikkelen en hoop dat ik nog lang en met veel plezier van alle vernieuwingen mag genieten. Wij als Qlix vakbond staan ook voor het vinden van antwoorden op deze culturele en technologische veranderingen!“

Reacties

 • Peter, Succes met wederom een nieuw begin.
  Hierbij een tip; het is wel wennen hoor !
  Groet van een oud collega vanuit het Bredase.
  Gestopt september 2006 met 40 dienstjaren.
  Mijn laatste werkplek was in Rotterdam.
  Het gaat je goed, wie weet tot ziens .
  Tonny Evers

Cancel